marți, 20 ianuarie 2009

Centrale pe peleti

Am trait sa vedem si asta. Criza gazului. Toata povestea asta cu gazul m-a cam pus pe gandit. Daca peste vreun an doi rusii iar se gandesc sa taie gazul numai ca de data asta pe o perioada mult mai indelungata. Sau daca se gandesc sa il scumpeasca foarte mult, ca de scumpit vad ca se scumpeste intr-o veselie. Ce o sa ma fac cu incalzirea la casa? Cat o sa ma coste pe luna sa incalzesc casa pe timp de iarna? Ce o sa fac o sa ma uit cum centrala mea pe gaz sta , pentru ca nu o sa imi permit sa platesc un asemnea consum? O sa trec la o incalzire pe baza de curent? Pai degeaba trec la incalzire pe baza de curent daca si curentul se scumpeste sau pica toata reteaua electrica care este veche de o gramada de ani si nu va duce daca toata lumea trece pe curent. Asa ca am inceput sa studiez o metoda alternativa la centrala cu gaz pentru incalzire. Am ajuns astfel la centrale cu peleti.

Ce sunt peletii? Peletii sunt produsi din resturi de lemn compresate. Peletii au umiditatea sub 10%, acest lucru permitand sa fie arsi cu eficienta calorica foarte mare. Dimensiunile mici si geometria lor cilindrica permite alimentarea automata si o calibrare foarte fina. Peletii pot fi alimentati in sobe/centrale mecanic sau pneumatic. Pretul unei tone de peleti se situeaza in jurul pretului de 100-120 euro. Pai asta este un pret foarte bun 1 tona peleti/100 euro.

O centrala pe baza de peleti am vazut ca poate fi achiztionata cu preturi incepand cu 2000 euro+ tevaraie, horn, etc... Centrala pe baza de peleti functionaza singura, adica nu trebuie sa mergi din ora in ora sa o incarci, este suficienta o incarcare odata la saptamana. Am vazut ca in Germania tot mai multa lume foloseste centrale cu peleti si chiar am discutat cu cineva care mi-a spus ca de 600 de euro are pace un an intreg. Inca odata spun asta este un super pret pentru incalzirea unei case 600 euro/an . Trebuie insa facuta o camera speciala pentru ca am inteles ca sunt destul de zgomotoase aceste centrale si mai trebuie si un loc de depozitare al peletilor.

Urmeaza sa mai urmaresc problema centralelor cu peleti pentru ca poate fi o alternativa foarte buna pentru case.

Niciun comentariu: