joi, 19 martie 2009

Lumina in baie


Daca am tot vorbit de amenajarea unei bai cu gresie si faianta trebuie sa ne gandim si la iluminarea unei bai sau la sistmul de lumina pe care o dorim in baie. Am gasit o schita destul de interesanta care ne prezinta in mare cum ar trebuie iluminata o baie.

In primul rând, este important să se înţeleagă de rating, prin care sunt clasificate luminile din baie si unele lumini de exterior. IP rating inseamna "patrundere de protectie" si este intotdeauna uramat de 2 caractere.Aceste două cifre se referă la nivelul de protecţie şi este important să alegeţi o amenajare corectă în funcţie de unde urmează să fie amplasate în baie anumite lumini
ambientale. Diagrama de mai jos prezintă o baie împărţită în patru zone: O, 1, 2 şi 3.

Iata aici o descriere mai detaliata a acestor zone :

Zona O este in interiorul cadei de baie sau partea in care se afla dusul. Orice amenajare folosite în această zonă trebuie să fie de joasă tensiune, (max 12V) şi de a fi evaluat cu cel puţin ip67, care este imersiunea totala.

Zona 1 este zona de la sol pana la o inaltime de 2.25m . Reglementarile spun ca in aceasta zona a baii este necesar un minim de rating a IP44 este , totuşi, vă recomandăm un minimun de IP65. În cazul în care echipamentul este de 240V un dispozitiv de curent rezidual 30mA (RCD) trebuie să fie de asemenea folosit pentru a proteja circuitul în această zonă.

Zona 2 este o zonă se întinde pe o latime de 0.6m în afara perimetrului 1 de baie şi de la o înălţime de 2.25m de lasolj. În această zonă un IP rating de cel puţin IP44 este necesar. În plus, este de bună practică de a lua în considerare zona în jurul chiuvetei , la o rază de 60cm de orice robinet poate a fi considerata ca zona 2.

Zona 3 este oriunde în afara zonelor 0,1 şi 2 (sub rezerva limitelor specifice) şi unde nu este folosit nici un jet de apa. Un rating de IP IP20 + este necesară. In addition to the above, if there is a likelihood of water jets being used for cleaning purpose in zones 1,2 and 3 a fitting rated a minimum IP65 must be used.

În plus faţă de cele de mai sus, dacă există riscul ca jeturi de apă sa fie utilizate in zonele 1,2 şi 3 este bine sa aveti macar un IP65 .